CalcalistCalcalist

תחזית לידר ל-2025: חגיגת הבנקים תיעצר, מכירת הדירות תואט, הסקטור הביטחוני יפרח

החגיגה של הבנקים תיעצר ומכירת הדירות החדשות תואט, אך 2025 תיטיב עם מגזרים אחרים, כשהחברות הביטחוניות, חברות הביטוח, וחברות הקבלנות, הבנייה והתשתיות צפויות להית בצד המרוויח. כך עולה מסקירה שערכה מחלקת המחקר של לידר שוקי הון, שמסכמת את תוצאות 2024 בשוק ומספקת תחזיות לשנה הבאה.

בלידר מסכמים את 2024 כשנה טובה לבורסה המקומית, שהציגה ביצועים חזקים ביחס למרבית הבורסות בעולם. זאת, על אף התרחבות המלחמה, שתי הורדות דירוג, זינוק בגירעון, אינפלציה, קשיים באספקת סחורות ויציאת משקיעים זרים. 

2025, לפי לידר, נפתחת בנימה אופטימית, על רקע ההערכה כי המלחמה מצויה לקראת סיום ונרשמו בה הישגים, וכן מהתגברות ההערכות שממשל טראמפ יפעל לקידום נורמליזציה עם סעודיה בקרוב. בלידר אופטימיים גם בנוגע לזירה הפנימית, בה קיים "סיכוי נמוך לשידור חוזר של המאבקים הפנימיים שראינו ב־2023", וצופים חזרה משמעותית של המשקיעים הזרים.

בסוף 2023 הזהירו בלידר כי הבנקים עומדים, בעקבות המלחמה, בפני סיכון לפגיעה משמעותית בתיקי האשראי שלהם ועלייה בהפרשות להפסדי אשראי. אולם בסיכום 2024 מציינים שם כי "גם המלחמה לא עצרה את הבנקים", שרשמו "הפרשות נמוכות מאוד להפסדי אשראי": 0.15% מהאשראי לציבור, לעומת צפי ל־0.75%‑1.25%, וביחס ל־0.51% ב־2023. בהתאם, מניותיהם הציגו ביצועי יתר ביחס למדדים הכלליים. מדד ת"א־בנקים 5 עלה ב־39%, לעומת 25% שעלה ת"א־35, ושיעורי צמיחת האשראי שלהם חזרו לעלות ובסיכום השנה, במרבית הבנקים, צפויים לעמוד על יותר מ־10%. 

במבט קדימה על 2025, בלידר מעריכים כי "ההפרשות שנראה בשנה הקרובה יהיו גבוהות מאלה שראינו בשנים האחרונות". הם מסבירים כי "שילוב של ריבית גבוהה וצמיחה חדה באשראי מביא בדרך כלל להפרשות גבוהות". במקביל, להערכתם ההשפעה של הגזירות הכלכליות שלאחר המלחמה תגיע גם לתיקי האשראי.

בלידר מוסיפים כי השפעות האינפלציה והריבית על הכנסות המימון של הבנקים יתמתנו, "כאשר ייתכן ונראה מעבר יותר משמעותי של כספים מפיקדונות העו"ש", וכי "גדל הסיכוי שהבנקים יצטרכו להגדיל את השתתפותם בהוצאות המלחמה, לרבות אפשרות להארכת תקופת המיסוי העודף" (במהלך 2024 הוטל על הבנקים היטל במסגרתו נדרשו לשלם תוספת מס של כ־2.5 מיליארד שקל, א"פ). על כן מסכמים כי "קשה יהיה לעבור את המלחמה, בעיקר כאשר ייפסקו התמיכות הממשלתיות, מבלי שנראה הרעה משמעותית גם בתוצאות הבנקים".

אינפו והרי התחזית: הסקטורים המנצחים והמפסידים ב־ 2025

חברות הביטוח לא ייפגעו

בניגוד לבנקים, בכל הנוגע לחברות הביטוח מעריכים בלידר כי "הסיכונים הקיימים בסקטור נמוכים יחסית" וכי "בהסתכלות ל־2025, השיפור באיכות החיתום יתרום לתוצאות, האינפלציה צפויה, להערכתנו, לרדת, תקן IFRS 17 החדש יתרום לשיפור ברווחיות, ובנוסף, אין איומים רגולטוריים על הסקטור". במקביל, הם מסייגים כי "החברות הרבה יותר חשופות לשוק ההון", שממשיך להיות תנודתי. בלידר מסבירים כי סביבת ריבית גבוהה מיטיבה עם חברות הביטוח, מכיוון שהיא מאפשרת להן לרכוש מוצרים סולידיים בריביות גבוהות יותר מהתחייבויותיהן הביטוחיות, ודורשת מהם ריתוק הון נמוך יותר. בלידר מעריכים כי סביבת הריבית תישאר גבוהה יחסית, אף שתחל לרדת. עוד מעריכים כי השפעות המלחמה על הסקטור בינתיים מוגבלות, בעיקר בכל הקשור לסקטור הביטוח, וכן כי האבטלה במשק, שנותרה נמוכה, תורמת לכך שלא צפויה ירידה בפעילות או עלייה בפדיונות של פוליסות חיסכון וביטוחי מנהלים.

בנדל"ן המניב מעריכים בלידר כי "נמשיך לראות מגמה חיובית גם ב־2025", מאחר ש"החברות המובילות מתאפיינות במבנה פיננסי חזק ויציב, פורטפוליו נכסים איכותי ומגוון ושיעורי תפוסה גבוהים... שתומכים בהמשך צמיחה בפרמטרים התפעוליים, גם לצד האתגרים הקיימים בשוק". בחלוקה בין מגזרי הפעילות ההנחה היא ל"המשך מגמה חיובית בתחומי המסחר והלוגיסטיקה, וירידה קלה או יציבות בשיעורי התפוסה למשרדים". 

לפי לידר, שוק המשרדים, שחווה שנתיים מאתגרות ימשיך כך גם ב־2025. הביקוש לשטחי פריים בשווקי הליבה ימשיך לתמוך בתפוסה מלאה ובדמי שכירות גבוהים, כמו גם בהסכמים גדולים ומשמעותיים בבניינים שבהקמה. אך בשווקים משניים (דוגמת פתח תקווה, בני ברק, וחולון) ובנכסים ישנים יותר, בעלי הנכסים יאלצו להתמודד עם סביבה עסקית מאתגרת יותר, תחרות מצד מבנים חדשים ושכירויות משנה, ולא יוכלו, בחלק מהמקרים, להדביק את דמי השכירות לאינפלציה. בלידר מניחים, בהתאם, כי תהליכי המו"מ להשכרת המשרדים ימשיכו להיות ארוכים, המלחמה על הלקוחות ומאמצי השיווק יימשכו, וכי עשויה להירשם ירידה קלה בשיעורי התפוסה בחלק מהחברות. 

בתחום המסחר, למרות הציפיה להמשך מגמה חיובית, צופים בלידר המתתנות בפדיונות השוכרים והאטה בקצב הצמיחה. זאת, על רקע היחלשות בכוח הקנייה של הצרכן לאור סביבת המאקרו. סיום המלחמה, לכשיקרה, ויציאת יותר ישראלים לחו"ל בעקבותיו, יביאו להאטה מסוימת בהיקף הרכישות בישראל.

סבינה לוי מנהלת מחלקת מחקר לידר שוקי הון

בסקטור הנדל"ן למגורים, ההערכה היא כי "מה שהוביל את הפריחה המחודשת בשוק השנה היה בעיקר המבצעים של היזמים בנוגע לתנאי התשלום". על רקע פרסומים מתרבים בדבר חוסר נחת של בנק ישראל בנוגע לרמת הסיכון בשוק, לאור מנגנוני התשלומים והלוואות הקבלן שהונהגו בו, בלידר מעריכים כי "בשנה הקרובה נראה האטה בהיקפי מכירת הדירות החדשות". בסקירה נכתב כי "לעוצמת החרפת הדרישות מטעם הבנקים תהיה השפעה ישירה על התמחור בשוק".

בסקטור קבלנות בנייה ותשתיות מעריכים בלידר כי "2025 נפתחת באופטימית מסוימת בנוגע למפנה חיובי בענף ושיפור בסביבה העסקית בסקטור, כאשר המיקוד נסוב סביב פיתרון למחסור העובדים ומפנה בסביבת הריבית". זאת, בהשפעת סיום המלחמה הצפוי. במקביל, הורדת הריבית תביא להקטנת הוצאות המימון. המחסור בשוק הדיור והצורך הגובר בהשקעות בתשתיות צפויים להביא להאצה בהיקפי הפרויקטים בשנים הקרובות. בנוסף, בלידר מעריכים שבמהלך 2025 יחודשו מכרזי תשתיות משמעותיים, שביחד עם התקדמות בסגירות הפיננסיות של מכרזים קיימים, יתמכו בהיקפי הביצוע של החברות הגדולות בשנים הבאות.

בסקטור הביטחוני, בלידר מעריכים כי הגורמים שדחפו את תוצאות החברות קדימה ב־2024, משמע המלחמה והזינוק בתקציבי הביטחון והרכש הביטחוני בעקבותיה, התמשכות מלחמת רוסיה‑אוקראינה ועלייה בהוצאות ביטחון באירופה, ימשיכו להניע את הסקטור קדימה ו"לספק רוח גבית לסנטימנט המשקיעים". לפי לידר, המלחמה הביאה גם להוכחת היכולות של הטכנולוגיה המקומית המתקדמת, ואלו "מספקות מנוע צמיחה מרכזי לחברות הביטחון, ובפרט לחברות הגדולות".

בלידר מסייגים כי "סיום המלחמה בישראל וסיום אפשרי של המלחמה באוקראינה, עשויים לבלום את המומנטום החיובי בטווח הקצר", אך מעריכים כי "הצורך בחידוש המלאים וביסוס יכולות צבאיות יתמוך בהמשך השקעות ארוכות טווח במערכות נשק, ובפרט בטכנולוגיות מתקדמות".

האטה במזון וקמעונאות

אחרי שנה חזקה לקמעונאיות המזון, שלוותה גם בהעלאות מחירים מצידן, בלידר מעריכים שב־2025 תהיה האטה בצמיחה בביקושים ופגיעה בכמות המכר, אך כי זו תהיה מוגבלת, כיוון שהסקטור דפנסיבי. המחירים, עם זאת, ימשיכו לעלות. התוצאה עלולה להתבטא בהאטה בצמיחה ובתוצאות הפיננסיות ובחולשה בסנטימנט לחלק ממניות התחום. 

בנוגע לחברות הגדולות בסקטור, בלידר מעריכים שהאחים אמיר ימשיכו להשביח את פעילות שופרסל, ומנגד רמי לוי עשויה ליהנות מעלייה בביקושים למוצרים זולים. כאשר שטראוס צפויה להמשך צמיחה מתונה והתאוששות הדרגתית ברווחיות.

מרבית מניות סקטור האנרגיה הציגו ב־2024 ביצועי חסר. ב־2025 הפסקת המלחמה, הגברת קצב החיבור של פרויקטים חדשים וירידת הריבית הצפויה יתמכו בשיפור בביצועי המניות, אולם החלטות רגולטוריות עשויות להביא לתנודתיות מוגברת בהן. השוק האמריקאי הפך למרכזי עבור החברות בסקטור וממשל טראמפ צפוי לבחון מחדש את החקיקה והפעילות בשוק. לפיכך, השוק האירופי הופך לחלופת השקעה אטרקטיבית יותר. לכן סבורים בלידר כי "חברות שמחזיקות בשילוב של טכנולוגיות קונבנציונליות ומתחדשות, או חברות עם חשיפה רבה יותר לאירופה, עשויות ליהנות מסנטימנט חיובי יותר בהשוואה לחברות המתמקדות רק באנרגיה מתחדשת".


Calcalistからその他のニュース

その他のニュース