Tahvil Fon Hisse Üçgeni Arasında Ne Yapmalı?

Selam dostlar!

Son bir kaç gündür "faizler düşüyor, tahvil mi alalım, hissede mi kalalım, fona mı kayalım?" soruları sıkça soruluyor.

Kendi bildiğimce konuyu özetlemek isterim:

🚨Olay şu: Faizler düşmeye başladığında, bono ve tahvil gibi sabit faizli kuponları içeren fonlar (borçlanma araçları fonları-özellikle devlet tahvili tutanlar mesela Oyak portföy OKP veya Azimut GTF gibi) değerlenir. Para piyasası fonlarını değer bazında geçmeleri de bu yüzdendir çünkü faiz indirimiyle PPFlerin de değerleri düşmeye başlar.

🔸 Ancak bunların ne kadar değerleneceğini piyasanın ilgisi ve iştahı gösterir. Bizde her zaman olduğu gibi yabancılar ve kurumlar tahvilleri yüksek faiz ortamında toplar, çünkü değerleri göreceli düşüktür, faizler inmeye başladığında bize yani küçük yatırımcılara, değerleri artacağından, usulca satarlar, güzel karlar elde ederler.

DİBS yani Devlet İç Borçlanma Senetleri kısa vadeli, tahvil ve hazine bonolarıysa 1 yıldan uzun vadeli kağıtlardır.

Bu yüzden faizler henüz yüksekken alınmaları tavsiye edilir. ABD'de tahvil faizleri Nisan'dan beri düşüşte. Bizde henüz yeni ısınılıyor bu duruma.

🔹 Biz küçük yatırımcılar olarak ancak tahvil fonu alabiliriz kurumsal olmadığımız için. Bu yüzden tahvilleri içeren borçlanma araçları fonlarına bakabilirsiniz eğer buna yatırım yapmak isterseniz. Ayrıca borsaya kote şirketlerin çıkarttığı özel sektör tahvillerini de bünyesinde tutan fonlar var, onlara da bakabilirsiniz.

Yabancıların DİBS işlemleri artmış görünse de aslında al-sat yaparak yüksek faiz ortamından güzel faydalanıyorlar.

Peki bunlar tahvil satmaya başladıklarında elde ettikleri parayı ne yaparlar? Eğer ki Türkiye'de kalmak isterlerse çoğunlukla borsaya akar para.

Bunu da unutmamak lazım😉

⚡️Neden kalmak istesinler? 2 sebep düşünüyorum:

1-Şirketlerin geleceğe yönelik olumlu beklentileri veya sektörel gelişmeler, hisse senedi piyasalarını destekler. Yatırımcılar bu fırsatları değerlendirmek için tahvillerini satıp gelecek gördükleri şirketlere yatırıma yönlenebilirler. Yani ekonomimizin biraz düzelmesi lazım.

2-Piyasada risk iştahının artması, yatırımcıların daha yüksek getiri için daha riskli varlıklara yönelmesine neden olur. Tahviller genellikle daha düşük riskli olduğundan, yatırımcılar daha yüksek getiri potansiyeli sunan hisse senetlerine geçiş yapabilirler.

Açıklamaya çalıştım, selametle dostlar! 🙋🏻‍♂️
Beyond Technical AnalysisbonoDIBSFundamental Analysishissetahvil

X'ten takip etmek üzere: twitter.com/BrankoPetruci

Finans Piyasalarında Rotanızı Çizmenin Yol Haritası Kaynakları: x.com/BrankoPetruci/status/1748293185699205255
他のメディア::

免責事項