Merhaba dostlar.
Kendimce bir eğitim fikri yayınlamak istedim. Sitede sohbet kısmında bir çok arkadaşın "trend" çizimi konusunda şüpheleri olmuş; trend denince sadece bulunan iki noktanın birleştirilmesi fikri benimsenmiş. Oysa yanlış çizilen bir trend ciddi zararlar verebilir. Bu noktada ise kendimce, kendimce diyorum çünkü doğruluğu net olmayabilir, bu yüzden sadece fikir olsun sizlere, bildiğim bir yöntemi sizlere aktarmak istedim.
Öncelikle tanımda başlayalım.

Trend Nedir?
Teknik analizde en sık kullanılan araçlarından biri de trend çizgileridir. Trendler; iki veya daha çok uç nokta birleştirilerek oluşturulmaktadır. Dolayısıyla doğru trend çizgisi çekmeyi öğrenmek ve trend çizgisini kullanarak mevcut trendi belirlemek önemlidir. Trendler fiyatların gittiği yönü gösterdiğinden kısa, orta ve uzun vadeli olarak değişebilir. Bir trend bir yıldan uzun bir süredir devam ediyorsa buna uzun vadeli trend denilir. 1 ve 3 ay arasındaysa orta vadelidir. 1 aydan daha az kısaysa da kısa vadeli trend olarak adlandırılır.

Trendler üç çeşittir; yükselen, alçalan ve yatay trend. Bu trendleri kısaca açıklayalım. Yükselen Trend: en az iki dip noktasının birleştirilmesiyle çizilir ve destek görevini görür. Düşüş Trendi: Fiyatlarda görülen uzun süreli düşüşlere denir. Yatay Trend: Yönün belli olmadığı zamanlar ve eğilimlerde oluşan trendlerdir.

Ele alacağım enstrüman bir bist hissesi olan "Doğuş Otomotiv" firmasının teknik grafiği. Neyse konuyu uzatmayım. Kullandığım tek yardımcı indikatör "RSI" indikatörüdür. Özellikle düşen trendleri bu indikatöre göre çiziyorum.

スナップショット

Yukarıdaki grafikte hisseye ait rsi görüntüsü mevcut. Buradaki tepeleri dikey çizgi ile şu şekilde belirliyorum:

スナップショット

Daha sonra grafikle beraber açıp, grafikte denk gelen uçları birleştirdiğimde karşıma düşen trend çizgisi çıkmış oluyor.

Aynı hareketi bu sefer yükselen trend için yapıyorum. Bunun için ise RSI'de dipleri dikey ışın ile belirliyorum

スナップショット

Yine buradan bulduğum dipleri grafikte birleştiriyorum. Ve karşıma çıkan son görüntü bu şekilde oluyor.

スナップショット

Not: RSI üzerinde bulduğumuz dip ve tepeleri birleştirdiğimizde ise ne zaman alım, ne zaman satım yapacağımızı bazen önceden kestirebiliyoruz. Çünkü RSI kırılımı genellikle grafik kırılımından önce oluyor. Bu da bizlere güzel marjlar bırakabiliyor.

スナップショット


Beyond Technical AnalysisChart PatternsTechnical Indicators

他のメディア:

免責事項