Hafta genelinde önemli Merkez bankalarının faiz kararlarını takip ettik. ABD Merkez Bankası (FED) sigorta mahiyetinde beklendiği gibi 25 baz puanlık indirime gitti. İngiltere Merkez bankası ise faiz oranlarını 0.75’te sabit tuttu. Bankadan yapılan açıklamada ise Brexit sürecinin ekonomiye büyük zarar verdiği altı çizildi. İç tarafta ise hafta genelinde Tüketici Güven Endeksi, konut verileri, işsizlik rakamları ve PPK özeti takip edildi. Ayrıca Türkiye ABD arasında güvenli bölge açıklamaları önemliydi. Haftanın son işlem gününde Trump ABD’nin İran Ulusal Bankası’na yaptırım uygguladığını açıkladı. Açıklama sonrası altın ve petrol fiyatlarında yükselişler görüldü. Haber ayrıca gelişen ülke kurlarının haftanın son işlem gününde Amerikan doları karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Emtia cephesinin önemli ürünü ons altında risk iştahının düşmesi ile 1500 doların üzerinde kapattı. Yükselişlerin devamında 1525-1533-1550 dolar dirençleri var. Aksi yönde ise 1490-1470 dolar ana destek.
TEKNİK OLARAK DOLAR/TL ANALİZİ Dolar/TL kurunda Teknik anlamda 5.60 önemli bir destek seviyesi görevi görüyor. Kurda bu seviyeler 200 günlük tarihsel ortalamalar olması açısında kritik. ABD’nin İran Ulusal Bankası’na yaptırım haberi sonrası kurda yukarı yönlü hareket hızlandı. Yukarı yönlü fiyatlamaların devam etmesi durumunda 5.7750-5.80 dirençleri test edilebilir. İç tarafta önümüzde ki hafta yurt dışı PMI rakamları, ABD çeyreklik büyümenin yanı sıra, Türkiye Kapasite kullanım, imalat ve ekonomik güven endeksleri takip edilecek. Geçtiğimiz hafta PPK özetlerinde ise ülke risk priminde ve enflasyona dair beklentilerde iyileşme gözlemlendiği belirtildi. Hindistan ve Çin tarafından ise büyümeye yönelik alınan farklı tedbirler açıklandı. Çin banka kredileri için referans faizini düşürdü. Hindistan ise kurumlar vergisinde indirime gitti. Gerek global Merkez bankalarının faiz indirimleri gerekse saymış olduğum diğer vergisel teşvikler endekslerde ki düşüşleri sınırlayabilir. Ancak jeopolitik risklerin yeniden tırmanma riski yine de endekslerde satış baskısı yaratabileceğini unutmamak gerekir.
RESESYON VAR MI YOKSA YOK MU? Bu sorunun yanıtını önemli ölçüde öğrenmemize yardımcı olacak Euro Zone ve ABD PMI rakamaları bu hafta açıklanacak. Ayrıca ABD çeyreklik büyüme revize rakamaları yine bu hafta açıklanacak. Bu veriler beklentiler üzerinde gelirse bölge ekonomileri ve para birimleri açısında pozitif olarak okunabilir.
Herkese bol kazançlar dileriz! Daha fazla analizler için takipte kalınız! Like butonu tıkladığınız için teşekkür ederiz.